Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ROSÓŁ - WYWAR KOLEGENOWY

W zasadzie każdy potrafi to zrobić , ba , nawet wspominam o tym lekarstwie powyżej. Dużo jednak osób pyta o szczegóły. Dlatego podaje tu i teraz.
Jest to doskonałe uzupełnienie białka kolagenowego w naszym organizmie.
Jego braki odczuwają w zasadzie wszyscy , którym skrzypią kości , rozłażą się jelita , pękają żyły , skóra staje się papierem , wyłażą włosy i pękają paznokcie.
Za dużo tego , aby nie zauważyć , dlatego takie lekarstwo winno być na codzień w naszej kuchni.

Dlatego chciałem dodatkowo wtrącić słówko na ten temat , który jest tak 'soczyście obrzydzanych przez niektórych - Byłych...
/chyba ze gotowali same skóry/
Zawsze miałem pociąg do dobrych rosołów i taki pozostał/przydał się wreszcie 15 litrowy gar/
Wrzucam więc do niego :
2 kg kości szpikowych
2 nóżki/bez tego co chodzi/
0,5 kg skórek ze słoniny/wyselekcjonowane-ładne/
2 ogony/obcinam i wyrzucam końcówki-razi mnie to/
ok 70-80 tłustej wołowiny/szponder np./
1/3 super tłustej wiejskiej kury/mam taką możliwość/
W/W składniki/bez kury/Zagotowywuję i po 5 min. wylewam wodę.Wlewam nastepną ,wrzucam kurę i gotuję 3-4 godz.Na pół godz przed końcem wrzucam warzywa z czosnkiem i innymi przyprawami włącznie.Od gara już nie odstępuję dopóki nie uzyskam właściwego dla siebie smaku.Gdy już go mam,łyżką cedzakową wyjmuję wszystko z gara,pozostawiając super wywar/czyt. super rosół/,który skleja usta.Zamrożony w porcjach służy,dobrze i długo.
Wszyscy wiedzą co robi sie z resztą.
My robimy STUDZIENINĘ
lub
zmielona tłuściowina i zamrożona czeka jako dodatek do bigosu,gulaszu ect
Zatem - do garów proszę...