Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

MACZONKA

Nie będzie to typowa maczanka jaką spotkać można w tamtej okolicy , ale taka , zrobiona , na swoją optymalną modłę.
Zobaczymy co powiedzą znamienici goście , którzy niebawem nas odwiedzą. Olek już zamawiał forszmak - zdziwi się , gdy dostanie kotlet a,la Ashkar , razem z maczanką.
Georga zaskoczy pewnie kotlet zrobiony na jego cześć.
Skład:
1 kg karkówki
1 kg cebuli
20 dkg smalcu
sól,pieprz,kminek,ziele,liść l,cząber,inne w/g uznania,olej.

Karkówkę pokroiłem na cienkie plastry i zamarynowałem w/w przyprawami i olejem.
Po 24 godz plastry zostały przełożone na roztopiony smalec w gęślarce. Po pół godz duszenia do karkówki włożyłem pokrojoną w plastry cebulę oraz \"garść\" przypraw. Podlałem nieco wody.
Karkówka \"parkoliła\" na wolnym ogniu jeszcze ok 2 godz. Nie dopuścić do przypalenia-podlewać wodę.
Gdy mięso rozpadło się na kawałeczki , a z cebulowe krążki zmieniły kształt , doprawiłem ostatecznie całą potrawę uznając finał całej kulinarnej operacji.
Sos jaki powstał to coś bliżej nieocenionego w smaku i zapachu.
Kromeczki przesuszonego optychlebka zanużone w tej potrawie , to niesamowita niedzielna i nie tylko uczta.
Niebawem będzie następna dla zapowiadanych gości.
A więc dozo...