Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SADŁO TRADYCYJNE

Nie wiem dlaczego do tej pory nie znalazło swego miejsca w tym dziale. Może dlatego , że codziennie było na oczach - wisiało nad kuchnią/kiedyś na gontach/.
Robię to szczególnie w okresie zimowym , aczkolwiek każda inna pora jest również wskazana.

Należy kupić u rzeżnika świeże sadło. Najlepiej , aby było całe nieobcinane. Następnie dobrze natrzeć go solą i pieprzem. Można dodać również inne "swoje" przyprawy.
Mnie wystarcza to , jak wyżej.
Bardzo ścisło zwinąć w rulon i mocno obwiązać sznurkiem , lub naciągnąć siatkę masarską.
Powiesić nad kuchnią , na min 3 tygodnie.
Wyznacznikiem dojrzałego sadła jest kolor lekko żółty.
Można zacząć konsumować.
Wybornie smakuje z kiszona kapustą i grzybami. Nawet sceptycy proszą o dokładkę. Niezastąpione jest również w gulaszach.
Sam cieniutki plasterek zaspokoi chwilowego głoda.
Wisząc sobie we wskazanym miejscu , wygląda jak baleron dziadka.
Nigdy nie śmierdzi!