Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SMALCÓWA


Wreszcie jak na styczeń przystalo, zaskoczyla nas zima, a jak mróz to i wieksze zapotrzebowanie na tłuszcz- przykladem tego jest n/w przepis:
Skład:
1,5 kg boczku /surowy wędzony/
0,5 kg smalcu
0,5 kg cebuli
10 dkg czosnku
pieprz,inne przyprawy w/g uznania

Można to zrobić w jednym garnku, ale tym razem nie ryzykowalem i zrobilem wszystko oddzielnie.
Zmielić boczek na sitku o 4-ch oczkach, podłożyć połowę smalcu i powoli wytapiać na chrupiące skwareczki.
Cebulę po obraniu również zmielić-j.w.-zesmażyć na lekko złoty kolor.Pod koniec smażenia cebuli dodać posiekany czosnek-przesmażyć 2-3 min i wszystko połączyc z wytopionym boczkiem.
Dodać przyprawy w/g uznania.
Po przestudzeniu i wymieszaniu na jednolitą konsystencje rozłożyć do słoikow , wstawić do lodówki i smacznego - do wszystkiego!!
1,