Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PIEROŻKI WĄTRÓBKOWE

Taką myśl podała nam klientka podczas wizyty w O.C.Ż. /Optymalne Centrum Żywieniowe/.
Wiadomo , że w niektórych przypadkach podczas zabiegów prądami selektywnymi rozmowy są nawet wskazane, szczególnie te dotyczące samej wiedzy Dra Kwasniewskiego ,jak i każde inne.
Czas szybko mija , co nie jest bez znaczenia. W takiej właśnie sytuacji powstała sugestia tej potrawy/pozdrawiam Kamień k/Sokołowa/.
Minęły prawie wakacje/zależy dla kogo-ja kilkakrotnie debiutowałem w sądzie/, jak zabraliśmy się do realizacji tej narodowej potrawy-pierogów.
O debiucie w sądzie/I-y raz w życiu/ - szerzej i szczególowo , innym razem - będzie pełna publikacja.
A teraz skład:
Ciasto:
20 dkg mąki
14 zółtek
kilka kropel wody
Farsz:
50 dkg krótko obgotowanej, lub duszonej wątróbki
30 dkg cebuli
3 dkg suszonych prawdziwków
15 dkg smalcu
sól, pieprz majeranek

Grzyby namoczyć nieco wcześniej i ugotować. Celubę zeszklić na smalcu.
Zmielić pokrojoną i obgotowaną wątróbkę razem z grzybkami i cebulą-dodać wszystek tłuszcz. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem-ma być pikantnie-farsz gotowy.
Ze składników j.w. wyrobić ciasto i lepić,lepic. Z tym , że lepienia nie ma duzo , bo nam wyszło tylko 44 sztuki.
Ugotować tradycyjnie.
Całość Białka to 185,6g
Tłuszczu 262,7g
Węglow. 197,8g
podzielić na ilość wyrobionych sztuk i wszystko jasne.
W naszym przypadku 1 pierożek to B 4,2 T 6.0 W 4,5
1:1,4:1,1
W potrawie nie ujęto tzw. omasty/okrasy-może być wytopiony boczek , lub smażona cebulka na smalcu-dużo!!!!!