Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SZPARAGOWO

Co z tego , jak my/ja nie mamy żadnego doświadczenia z tym , niby darem natury. Nie ten rejon Polski, nie te tradycje.
Maj to sezon na szparagi-jak mówią stronami...
Pierwsze zakupione i zrobione na wyczucie, praktycznie zostały wyrzucone-wstyd powiedziała żona.Nie szkoda ci kasy. A no szkoda ,jestem chyba nieudacznikiem w tym przypadku.
Miedzy czasie poczytałem nieco na ten temat.
Jak mówi Nasz Dr - kto dużo czyta,dużo wie.Dowiedziałem się i zrobiłem tak:

Pęczek białych i zielonych szparagów dokładnie wyczyściłem i obrałem. Twarde koncówki wylądowały w koszu.Całośc została zagotowana 3 min w lekko osolonej i zakwaszonej cytryną wodzie.
Biała i zielona szparaga została owinięta cieniutkimi plastrami wędzonego boczku. Spięte wykałaczką , posypane pieprzem i koperkiem podpiekłem 1-2 min na silnym ogniu.
Nooooooooooooo , teraz sie postarałeś - skwitawała moja lepsza połowa. Zrobimy jeszcze powtórkę?!