Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KEBABIKI-RULONIKI

Nie wiem czemu zawdzięczać , czy wprost przeciwnie , ale w mieście naszym , powstają kebabownie jak w jakiejś prowincji Turkey lub po najeżdzie.../teraz "wiem" - podobno umiemy jeść tylko pizzę i kebaby- tak wynika z forum/
Tu zapach, tam zapach , gdyby jeszcze było to jadalne...
A byłoby wtedy ,gdyby tradycyjnie robiono z wkładem jagnięciny/baraniny. Nic z tego jednak. Jaki tam jest wkład , wiedzą tylko właściciele. Mnie jednak nic do tego.
Taki-podobny-prosty przysmak zrobiliśmy dzisiaj.
Ciasto:
7 żółtek
10 dkg mąki
"kropla" wody
drożdże instant
60 dkg wedzonego boczku/może być każde inne optymalne mięso/
0,5 kg sparzonych liści z młodej kapusty
szczypior

Wyrobic ciasto , podzielić na 4 części/może być mniej lub więcej. Rozwałkować.Na każdy placek kłaść sparzone 2 liście,bez zgrubień , na to cieniutko i drobno pokrojony boczek , posypać szczypiorkiem, kolendrą, innymi w/g gustu przyprawami. Zwinąć w zgrabny rulonik.Położyć jeden koło drugiego na brytfance - piec ok 30 min w temp 180-200stC
Całość B 92,5 T.390,0 W.98,1
Taką wielkość BTW podzielić na ilość ruloników i wszystko jasne. W naszym przypadku to B23,1 T97,5 W.24,5 , czyli 1:4,2:1,1
W przypadku takiego dańka można jeszcze nieco powydziwiać , np dać inny wkład , przyprawy itd- my zrobiliśmy najprościej. Do tego sos czosnkowy i Turcja pełną gembom...