Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KARKÓWKA PO AMERYKAŃSKU


Kolega podpowiedział mi w jaki sposób robi karkówke w stylu amerykańskim. Spróbowałem więc i:
Karkówkę pokroić w plastry około 1 cm, nie rozbijać jak na kotlety.
Przygotować sos z 3/4 szklanki keczupu, 3/4 szklanki wody przegotowanej i paru kropel soku z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
Bierzemy 2 łyżki tartej bułki, którą należy wymieszać z solą i pieprzem. Obtaczamy w niej plastry. Następnie podsmażamy na smalcu z obu stron na złoty kolor.
Przekładamy plastry karkówki do żaroodpornego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 st. C (można też przypiec na kuchni w zwykłym rondlu z pokrywą).
Całe szczęście , że było to tylko kilka plastrów.
Wole jednak karkówę w wydaniu polskim , jak na Polaka przystało. Ale jesli ktoś... coś , to czemu nie.