Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

Kapusta zasmażana - ale jaka??!!

Mija powoli czas letnich dodatków obiadowych w postaci pomidorów,sałaty,ogórków itp.Pora powoli zacząć przyzwyczajać się do wykorzystywania przetworów-po części już zrobionych bądż robionych.
Tym razem chciałem się z Państwem podzielić wspaniałym dodatkiem do drugiego dania, wyniesionym z domu rodzinnego kilkadziesiat lat temu.
Nadmieniam ,że podobny przepis jest w książce kucharskiej D-ra J.K.-niby taki -lecz inny,podobny-lecz inaczej.
Moja mama robiła to tak:
Skład:
2 kg kiszonej kapusty
30 dkg cebuli
20 dkg smalcu/ u nas wytopiona słonina/
sól,pieprz,kminek

Wypłukaną kapuste gotujemy do miękkości odlewając 2-3 razy wodę/nie może być zbyt kwaśna-w połączeniu z tłuszczem może ,ale nie musi powodować blokadę wątroby-dr Krupka/.
Między czasie smażymy cebulę na złoty , na całej ilości tłuszczu.
Gdy kapusta jest już miękka odlewamy wodę, dodajemy wysmażoną cebulę z tłuszczem oraz w/w przyprawy-do smaku.
Na wolnym ogniu prażymy potrawę ok 15 min cały czas mieszając.
Następnie po wystygnięciu porcjujemy w kubki po śmietance i do zamrażarki.
Mając wcześniej przygotowane i zamrożone potrawy np. gulasz,mielone,żeberka ect. oraz np kasze jaglaną nasz obiad to kwestia wyboru-co rozmrozić.
Reszta to pestka -- i zapewniam dużo taniej i szybciej.
Skorzystałem z tabel omijających błonnik i wyszło,że :
10 dkg potrawy to:
B.2,6 T.20,4 W.4,2
1:7,8:1,6