Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

STRONAMI MÓWIĄ MI- LAZANIA.

Szczerze mówiąc ,ja nazwałabym to danie nieco inaczej , ale niech tradycji stanie sie zadość. Niech więc pozostanie ta LAZANIA.
W sobotę spodziewamy sie gości, więc wypróbuję na nich to makaroniarskie danie.
Ciasto:
14 żółtek
20 dkg mąki
"kropla" wody
Farsz:
50 dkg surowego boczku
50 dkg wołowiny
10 dkg cebuli
20 dkg pomidorów
10 dkg koncentratu pom.
10 dkg sera gouda
czosnek,sól,pieprz,oregano,bazylia
Sos:
200ml śmietanki 30%
2 dkg mąki
5 dkg masła
gałka muszkatołowa
Ciasto
Z w/w składników wyrobić tradycyjnie ciasto,podzielić na porcje/6-8/, rozwałkować, kłaść jeden na drugim przekładając ścierką , aby nie wyschło.
Farsz.
Mięso zmiel , podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj.
Sos:
Śmietankę zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty ciasta , mięso, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200 stopni C.
Całość to B.259,6 T.516,0 W.175,1
1:2,0:0,7
SMACZNEGO i do następnego...