Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

GULASZ KRYZYSOWY


Mówią , że kryzys w kraju - ja tego nie odczuwam , ba , nawet nie widzę w najbliższym moim otoczeniu.
Ale jak już , to i na podniebienie coś się znajdzie - polecam więc:
Skład:
30 dkg prawdziwej kliełbasy
15 dkg/duża/ cebula
10 dkg smalcu
200 ml śmietany 30%
2-4 ząbki czosnku/można wiecej/
sól , papryka słodka i ostra/w proszku/

Na roztopionym tłuszczu przesmażyć kiełbasę pokrojoną w półtalarki , razem z cebulą/kostka/. Pod koniec dodać posiekany czosnek oraz dużo słodkiej papryki i nieco ostrej. Ostatni etap to połączenie śmietany z całością. Podusić do momentu uzyskania gęstego sosu.
Podawać z optymalnym plackiem ziemniaczanym.
Razem B76,4 T.307,0 W.14,2
1:4,6:0,2