Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

FLACZKI POMIDOROWE

Skład:
1 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
15 dkg sklarowanego masła
25 dkg g tłustego wędzonego boczku
200 ml białego wytrawnego wina
20 dkg koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru z mięsa-kości
Przyprawy:
4 goździki/rozgnieść/, ząbek czosnku, liść laurowy, kieliszek alkoholu, tymianek,majeranek ,sól, pieprz,gałka , curry, kurkuma , kardamon/przypadek zrządził,że w potrawie znalazł się imbir-tak orientalnych flaków jeszcze nie jadłam, stwierdziła żona/

Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło, dodać koncentrat, chwilę dusić. Następnie dodać przesmażony boczek.
Przełożyć do garnka z rosołem , dodać flaki oraz wszystkie wszystkie przyprawy.
Potrawę dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu 1,5 - 2 godzin. Przed podaniem wlać koniak i wymieszać.Podawać z chlebkiem optymalnym i masełkiem.
Potrawa w pełni optymalna, tym razem bez podania BTW- Smacznego.