Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BIGOS Z CUKINII

Lato w pełni ,nie zawsze jest ochota na jakieś ekstra eksperymenty w kuchni, dlatego dziś przypomniał mi sie przepis z odległych lat - jak w tytule.
Jest to super szybka potrawa i okazuje sie , że po zbilansowaniu wyszła całkiem optymalna. Tak więc dziś obiadek już z głowy.
Skład:
50 dkg obranej i wydrążonej cukini/młodej nie trzeba drylować-wycinać nasion/
20 dkg cebuli,
30 dkg pomidorów,
10 dkg smalcu,
20 dkg wędzonego boczku,
20 dkg kiełbasy/np podwawelska/,
zielona pietruszka,pieprz ,inne

Cebule pokrojoną w plasterki wraz z boczkiem i kiełbasą/kostka/ lekko podsmażyć na smalcu. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a po nastepnej chwili/10 min/, dodać obrane ze skórki i pokrojone również w kostkę pomidory.Wszystko w garnku "parkoli" około 30 min- do miękkości cukini.Doprawić do smaku dodając również pietruszkę i ...do dzieła.
Razem potrawy 1,3 kg
10 dkg to B.4,9g T.15,8g W.3,5
1:3,2:0,7
Jest to dobra potrawa akurat na tą porę. Po niedzieli robię następną i następną i...następną ..